De wereld van ICS

Een ondernemend bedrijf met oog voor mens en milieu

Artikel uit FRITS magazine – augustus / september 2023

Continu verbeteren en vooruit blijven kijken naar de toekomst: voor ICS Groep uit Eindhoven blijkt deze formule al 47 jaar heel succesvol. Het familiebedrijf heeft in de afgelopen decennia de diensten verder uitgebreid en andere bedrijven overgenomen.

ICS Groep, kortweg ICS, is geen schoonmaakbedrijf meer in klassieke zin. Een schijnbaar ongemerkt proces van schoonmaakbedrijf naar facilitair dienstverlener voltrok zich namelijk in de afgelopen jaren. Onder de groep vallen inmiddels diverse diensten, zoals catering, handyman, ongediertebestrijding en volledig geïntegreerde facilitaire dienstverlening. En dat alles binnen evenzovele sectoren waaronder zorg & welzijn, onderwijs, woningcorporaties, zakelijke dienstverlening, evenementen, OV en logistiek.

Het bedrijf gelooft dat een schone en gezonde leef- en werkomgeving mensen productiever en gelukkiger maakt. Om dat te concretiseren, is het bedrijf continu bezig met verbeteren, nieuwe concepten bedenken en optimaliseren. Daarvoor trekt het graag op met andere ketenpartners, zoals bouwbedrijf BINX, waarmee een systeem voor datagedreven schoonmaak is ontwikkeld, en de FM Coalitie op de High Tech Campus Eindhoven.

Daar waar ICS zich vroeger richtte op het zo goed mogelijk uitvoeren van de schoonmaakdienstverlening, is er voor 2024 een nieuwe stip aan de ICS-horizon: koploper zijn op het gebied van duurzaamheid in facilitaire dienstverlening.

Directieleden William Vlemmix en Bart van der Sluijs hebben hun toekomstvisie duidelijk voor ogen. ”We zijn een familiebedrijf en daar zijn we trots op”, zo begint William Vlemmix, zoon van oprichter Piet Vlemmix.”In deze tijd kost het best veel moeite om de familiewaarden overeind te houden. We investeren veel tijd en geld om medewerkers te helpen, ontplooien en zelfredzaam te maken. Door de vergrijzing van de branche en concurrentie vanuit andere sectoren, zoals logistiek en horeca, is het lastig om aan mensen te komen. Iedereen is welkom, maar we moeten hen ook iets te bieden hebben.”

“We zijn een familiebedrijf en daar zijn we trots op”

William Vlemmix
Directievoorzitter

En dat doet ICS met ‘Samen in je Kracht’, hun duurzame inzetbaarheidsprogramma. Hierin wordt dagelijks aandacht besteed aan het welzijn en de gezondheid van de medewerkers. Er wordt gekeken wat de persoonlijke behoeften zijn en daar wordt vervolgens op ingespeeld. Dat gebeurt onder andere met vakgerichte opleidingen, de Nederlandse taaltraining en een online vitaliteitsplatform.

Tevreden medewerker, tevreden klant

”Het belangrijkste is dat we met elkaar in ontwikkeling blijven”, geeft Vlemmix aan. ”Een tevreden medewerker betekent een tevreden klant. En dat begint altijd intern, door te weten wat er speelt. Goed opgeleide en gelukkige medewerkers leiden tot het leveren van betere prestaties, een lager ziekteverzuim en minder verloop.”

Als het gaat om maatschappelijke ontwikkelingen, blijkt ICS ook voortvarend te werk te gaan. Dit blijkt uit het team van Oekraïense recruiters waarbij Oekraïners worden geworven, opgeleid en begeleid. Vlemmix: ”Ons bedrijf is groot geworden en groeit nog steeds. Mede door veranderende wet- en regelgeving en een tekort aan gekwalificeerd Nederlands personeel moeten ook wij gebruikmaken van het inlenen van personeel. Dat kan ketenaansprakelijkheidsrisico’s met zich meebrengen en daarom is het belangrijk dat we constant dezelfde controles en audits blijven uitvoeren. We hebben daarvoor een zogenoemde compliance afdeling opgericht. Deze ziet toe op naleving van al die regels. Het gevolg van al deze maatregelen is dat we een financieel solide en betrouwbare organisatie zijn, beloond met het Convenant Horizontaal Toezicht van de Belastingdienst.”

Smart planning, smart cleaning

”Samen elke dag beter is onze merkbelofte. Het zit in ons DNA”, zegt Bart van der Sluijs, die zich onder andere bezighoudt met het bedenken en uitrollen van nieuwe concepten, coachen van het MT, de marketing en commercie. ”Wij geloven namelijk dat
je elke dag jezelf moet uitdagen om beter te worden. Dat maakt je trots, onafhankelijk en weerbaar. Daarnaast zorgt het ervoor dat we slimmer en efficiënter kunnen werken, waardoor we een gezonde balans tussen kosten en prestaties creëren.”

”Samen elke dag beter is onze merkbelofte. Het zit in ons DNA”

Bart van der Sluijs
Algemeen directeur

Met ‘Optimize’, een in-huis ontwikkeld softwareprogramma, maakt ICS slimmer schoon. Dit doen zij door gebruik te maken van data die al beschikbaar zijn bij de opdrachtgever (toegangs- en reserveringssystemen, bewegingssensoren), gecombineerd
met sensoren die ICS plaatst, bijvoorbeeld in sanitaire ruimtes.
Het systeem vertaalt deze data naar optimale looproutes en een werkprogramma dat de schoonmaakmedewerker uitleest op zijn of haar tablet. Het onnodig heen en weer lopen en schoonmaken wat eigenlijk nog schoon is, zijn verspillingen die ICS wil voorkomen. Van der Sluijs: ”Waarde voor onze medewerkers en klanten toevoegen, is wat ons dagelijks bezighoudt.”

A Better Tomorrow

Nieuwe duurzame ontwikkelingen worden steeds belangrijker voor ICS. ”Het CO2-neutraal werken en het zo veel mogelijk terugbrengen van restafval is niet meer weg te denken in ons vak”, merkt Van der Sluijs op. ”Met behulp van ons duurzaamheidsprogramma ‘A Better Tomorrow’ hebben wij duurzaam werken begrijpelijk gemaakt voor alle lagen in onze organisatie. Dat willen we ook bereiken bij onze partners.”

Gelet op het milieu gelooft de landelijk opererende facilitaire dienstverlener dat zelfs de kleinste acties samen een enorme impact kunnen hebben door dicht bij jezelf te beginnen. Van der Sluijs: ”Samen maken we het verschil. Dát is de essentie van ons programma ‘A Better Tomorrow’. We kunnen vanuit onze eigen deskundigheid zelf al veel bereiken, maar door verbinding te maken met onze klanten en leveranciers, bereiken we nog veel meer. Daar geloven we in en dat is de beweging die we graag in
gang zetten. Ons streven is dat steeds meer klanten ons programma adopteren. Want ook daar gaan we de komende jaren verspillingen aanpakken.”

A Better Tomorrow Kids

”Wat we vreemd vinden is dat bedrijven en volwassenen eigenlijk dagelijks met het thema duurzaamheid geconfronteerd worden, maar dat daar in het basisonderwijs nauwelijks aandacht voor is”, geeft Van der Sluijs aan. ”Daarom hebben wij anderhalf jaar geleden een lesprogramma ontwikkeld voor basisschoolkinderen van groep 6, 7 en 8. We hadden gehoopt dat basisscholen dat programma zouden adopteren. Spijtig genoeg was er weinig animo en tijd.” Maar ICS zou ICS niet zijn als ze niet zelf met een innovatief idee kwamen. En zo ontstond de foundation ‘A Better Tomorrow Kids’. ”Bedrijven die partner worden van de foundation kunnen kinderen vertellen wat zij op het vlak van duurzaamheid doen. Ook hebben we spellen ontwikkeld, zodat kinderen spelenderwijs bekend raken met het thema duurzaamheid. Kinderen hebben de toekomst en wij dragen daar als ICS graag ons steentje aan bij”, aldus Van der Sluijs. Vlemmix: ”De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met diverse uitdagingen. Door het sterke, hechte team hebben we alle stormen goed doorstaan. We zijn onze medewerkers die dag in dag uit voor ons klaarstaan enorm dankbaar en zijn klaar voor de toekomst!”

Enkele ICS-wapenfeiten

  • Anno 2023 telt ICS vijf directieleden en zo’n 2800 werknemers, verdeeld over 9 werkmaatschappijen door heel Nederland met een jaaromzet van ruim 62 miljoen euro.
  • Qua omzet staat ICS op plek 7 in de landelijke top 10 van schoonmaakbedrijven.
  • In 2018 en 2019 werd ICS door Management Team uitgeroepen tot beste schoonmaakbedrijf van het land.
  • In 2021 koos ICS voor herpositionering en introductie van een nieuwe koers met een nieuwe huisstijl die beter aansluit op de huidige diensten: ‘Samen elke dag beter’. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het bedrijfslogo: het rood staat voor het warme, menselijke, de passie, het ondernemerschap met lef en assertiviteit en het blauw straalt vertrouwen, eerlijkheid en continuïteit uit.