De wereld van ICS

10 schoonmaaktips van objectleidster Marianne

Ze is een echte kenner op schoonmaakgebied: onze objectleidster Marianne van Laar. Met jarenlange ervaring weet zij dan ook als geen ander hoe je het beste kunt beginnen aan een grote schoonmaakklus, zoals de voorjaarsschoonmaak. Wil jij jouw huis ook eens goed onder handen nemen? Met de tips van Marianne ziet jouw huis er straks spik en span uit!

10 schoonmaaktips voor de voorjaarsschoonmaak

1. Eerst opruimen

Voordat je begint: ruim eerst alles op! Start daarbij ruimte voor ruimte.

2. Verspreid een heerlijke geur met stofzuigen

Ook geur heeft invloed op de schoonbeleving. Je wil dan ook graag dat een schoon huis óók lekker ruikt. Met deze simpele tip zijn dure huisparfums niet nodig. Ga je stofzuigen? Doe dan 1 eetlepel waspoeder in de stofzuiger. Dit doe je gemakkelijk door het waspoeder op een harde ondergrond te strooien en het vervolgens op te zuigen. Zo verspreid je tijdens het stofzuigen een heerlijke geur door het gehele huis!

3. Draai het vloerkleed eens om

Heb je een vloerkleed dat lastig te stofzuigen is? Draai het vloerkleed dan om en klop goed op de achterzijde van het kleed. Op die manier klop je veel vuil uit het kleed, dat je vervolgens eenvoudig kunt opzuigen.

4. Sla niks over

Vergeet bij de voorjaarsschoonmaak ook niet schilderijen, fotolijsten en de binnenzijde van kasten mee te nemen. Maak ze schoon met een sopje.

5. Denk ook aan glazen en kopjes

Voor het beste resultaat neem je ook de glazen en kopjes mee. Was deze opnieuw af voordat je ze terugzet in de schone kast. Zo is alles weer helemaal fris!

6. Gebruik baking soda

Gebruik baking soda. Het is een fijn en goedkoop middel en dus een goed alternatief voor dure schoonmaakmiddelen. Zo kun je de oven of koelkast reinigen door een vochtige spons in de soda te deppen, te poetsen en vervolgens met water na te spoelen.

7. Verwijder vlekken uit het vloerkleed

Ook kun je vlekken in een vloerkleed goed verwijderen met een sopje van warm water en baking soda. Baking soda is dus voor veel toepassingen te gebruiken, maar let op: gebruik geen baking soda voor aluminium, marmer, zilver of goudkleurige objecten!

8. Plaats citroen of azijn in de koelkast

Ruikt de koelkast muf? Je verwijdert de geur eenvoudig door een halve citroen of een kopje azijn in de koelkast te zetten. Nare geuren zullen daar namelijk intrekken!

9. Los plakband op met water en keukenrol

Heb je stukjes plakband op ramen of deuren, die je graag wilt verwijderen? Pak dan een stuk keukenrol, maak het nat en plak het op de plakband. Laat het 15 tot 30 minuten zitten en verwijder de plakband vervolgens door het heen en weer te schuiven. Plakband wordt namelijk gemaakt van aardappelzetmeel, dat oplost door het te verstikken met schoon water.

10. Laat schoon wat schoon is

Ten slotte: maak schoon wat vies is, maar laat ook schoon wat schoon is. Gebruik je energie op de juiste manier door goed te kijken voordat je ergens aan begint. Maar ook door goed na te denken. Bedenk van tevoren wat de beste aanpak is. Succes!
”Nog een laatste tip: zet de ramen en deuren lekker open en laat het voorjaarszonnetje maar schijnen. Zo starten we met frisse moed aan de schoonmaak! Laat het voorjaar maar komen, we zijn er klaar voor!”
Marianne van Laar | Objectleiding Regio Zuid